• De webshop is tijdelijk buiten werking, en kan niet besteld worden.
  • Zie home page voor meer uitleg.

materialen & wasvoorschriften & patronen

 

BuitenBeentjes maakt zo veel mogelijk gebruik van natuurlijke en waar kan biologische materialen.
Hier vind je een overzicht van de meest gebruikte stoffen van BuitenBeentjes en hun wasvoorschriften.
Alle stoffen worden door BuitenBeentjes voorgewassen zodat niet meer
krimpen als de wasvoorschriften worden gevolgd.

Ook kan je hier vinden van welke patronen ik gebruik maak.


materialen


Katoen:

Voor de leggings en joggingbroeken gebruik ik tricot en sweatstof van Fabrilogy. 
Dit zijn biologische stoffen met een GOTS-certificering en het bedrijf hecht veel waarde aan kwaliteit, eerlijkheid en duurzaamheid. Dit maakt de perfecte combi met wat ik wil aanbieden, dus ben ik een groot fan van deze stoffen: goede kwaliteit en stevig, maar soepel en zacht en daarbij eerlijk voor mens en natuur.

Wasvoorschrift:

Fabrilogy raad aan de stoffen op 40 graden te wassen, zo blijft de kleur het langst mooi. Maar voor de echte vieze buiten beentjes is een was beurt op 60 graden ook prima mogelijk.

De stoffen kunnen niet in de droger. De kwaliteit gaat er snel van achteruit. En aangezien de stoffen voordat ze vernaaid worden geen droogtrommel te zien krijgen, is ook de mate waarin het kan krimpen niet gegarandeerd. 


Voor voering van jasjes en bodywarmers maak ik ook vaak gebruik van katoen.
Meestal is dit biologisch katoen fleece. Deze fleece is gemaakt van 100% katoen en ook biologisch, maar dan met een oeko-tex keurmerk. Dit keurmerk zegt jammer genoeg niets over hoe er met het milieu omgegaan wordt, in tegelstelling tot het GOTS keurmerk., maar garandeert wel dat er de stof geen schadelijke stoffen voor de mens bevat.  

Wasvoorschrift:

Aangezien de voering vaak gepaard gaat met een buiten kant van wol was je deze stof dus mee met het wolwas programma op 30 graden, of met de hand.


Wol:

De wol die ik gebruik voor jasjes en bodywarmers is 100% gekookte wol, stevig maar soepel.
De wol heeft ook een Oeko-tex keurmerk én een R-W-S keurmerk. Dit laatste keurmerk richt zicht op dierenwelzijn en verantwoord landgebruik en geeft ook aan dat de wol mulesing* vrij is, wat toch een heel fijn gegeven is. 
* Mulesing betekent dat de huid rondom het achterwerk van het schaap niet wordt weggeschoren, een methode die vaak gebruikt wordt om een infectie door vliegen (mylasis) te voorkomen, maar voor het schaap niet zo prettig is.

Wasvoorschrift:

De wol kan gewassen worden op een wolwas programma ( 30 graden)  of met de hand.


2, 3, ... de kans stofjes.

Naast fijne natuurlijke en verantwoorde stofjes houd ik ook heel erg van recyclen, en wil dus nog wel eens 2de, 3de of 4de kans stofjes verwerken in een kledingstuk. 
Dit zijn nog goede stoffen die het verdienen om hergebruikt te worden en zo gered worden van de afval hoop. 
Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan (nep) bont kraagjes van oude kapotte jassen, deze kraagjes gaan vaak veel langer mee dan de jas zelf en zijn zo leuk om weer in iets nieuws te verwerken.


patronen


Voor de jasjes en bodywarmers maak ik gebruik van de patronen van Twig and Tale.

Zij creëren patronen die gericht zijn op het spelende natuurkind (en ouder). Dit past helemaal bij de kleding die ik wil maken en ik ben heel blij dat ik hun patronen mag gebruiken voor de verkoop. ik noem het wel eens "open eind speelgoed" voor me zelf.  Een fijne basis om mijn eigen ideeën en creativiteit in kwijt te kunnen.


De leggings zijn eigenlijk een mengelmoes van patronen.

De reden dat ik leggings ben gaan naaien is omdat ik eigenlijk nergens een fijn zittende, biologische legging in mooie kleuren kon vinden en ik dat gemis ook hoorde in mijn omgeving. 

Ik heb aan de hand van vele legging patronen en 'standaard' winkel leggings nu een eigen patroon ontwikkeld. Maar merk door mijn vele test maatjes dat het perfecte patroon niet bestaat. Dus op het patroon zijn al weer varianten ontstaan.

Mensen komen in zo veel verschillende vormen en maten, en doordat een legging toch het fijnst zit als het aansluit bij je eigen lichaam kan ik me voorstellen dat jij mischien wel weer andere wensen voor je legging hebt. Ik houd er van om in beweging te blijven, en zo zou "het patroon" voor een legging ook mee bewegen. Dus mocht je wensen of feedback op het patroon hebben hoor ik ze graag :)